De ce primesti sfatul sa treci la hrana peletata ?

Multe boli la pasari pot fi asociate conditiilor de mediu si alimentatiei inadecvate sau incomplete. Aceste diete aduc adesea prea putine vitamine si minerale; carentele aparute pot duce la o varietate larga de probleme, cum ar fi infectiile datorate unei scaderi imunitare, anomalii ale pielii sau penajului si probleme de reproducere (probleme de gestionare a hormonilor sau probleme de depunere a oualor).

Putina istorie...

Papagalii, „in trecut” erau considerati consumatori de seminte, in salbaticie intr-adevar hrana de baza este reprezentata de o varietate de graminee. Vara mananca seminte proaspete, bogate in vitamine si minerale, iarna si in perioadele secetoase mananca semintele uscate, insa dieta este constituita si din alte componente: nuci, fructe, frunze, flori, scoarta de copac, insecte (larve) si animale moarte. Deci, foarte variat!

Pe langa dieta variata, pasarile petrec o mare parte din zi cautand hrana. Aceasta practica necesita un consum mare de energie (zbor, efort sa deschida seminte si nuci, …), de aceea procentul de seminte din dieta lor naturala este rezonabil de mare alaturi de un aport caloric pe masura, dar si grasimile devin aproape complet arse in loc sa se depoziteze.

Semintele (sub forma de amestecuri) sunt ieftin de procurat, sunt consumate cu placere de pasare si sunt usor de depozitat si de comercializat. Motivul principal pentru care semintele sunt extrem de populare a fost (si inca este) ca reprezinta o sursa potrivita de hrana pasarilor cu ciocul curbat. Din pacate, amestecurile de seminte sunt inca vandute sub forma de „dieta completa”. Cu toate acestea, o analiza a amestecurilor de seminte arata ca majoritatea sunt departe de a fi complete. S-a dovedit ca cel putin 21 de nutrienti importanti se regasesc intr-un procent mult prea mic in seminte. Prin urmare, o pasare care este hranita exclusiv cu seminte prezinta un risc ridicat de a dezvolta carente si probleme asociate!

De-a lungul timpului, au fost concepute diverse solutii creative pentru a rezolva aceste deficiente, cum ar fi scufundarea semintelor in ulei din ficat de cod. Au fost si alte amestecuri de furaje propuse, cum ar fi adaugarea de concentrate si alimente pe baza de ou pe langa seminte. Din pacate, anatomia ciocurilor (incovoiate si ascutite) permite folosirea acestora ca pe niste instrumente inteligente, pasarea putand manca in mod selectiv din hrana oferita excesiv. Ele aleg doar partile gustoase, cum ar fi semintele de floarea soarelui sau mei si apoi mananca selectiv din ceea ce a ramas la dispozitie – de exemplu peletele vitaminizate. Prin urmare, in aceste cazuri, se poate oferi „furaj complet”, dar in termeni concreti doar semintele sunt consumate, ceea ce inseamna ca mancarea pe care pasarea o primeste va fi in continuare „incompleta” si nu este „echilibrata”.

In plus, exista si alte riscuri: amestecurile care are contin oua sau seminte germinative adaugate, sunt adesea mixuri umede, astfel incat este promovata fermentatia modelarea facila. Asta poate duce ulterior la probleme gastrointestinale (din cauza expunerii excesive la drojdii), la infectii ale tractului respirator (prin inhalarea mucegaiului prezent in furaj) sau leziuni hepatice (prin incorporarea toxinelor produse de ciuperci). Intorducerea oualor in aliementatie are un efect stimulator asupra statusului hormonal, cu precadere femelele sunt mai sensibile la acest capitol si pot fi stimulate sa depuna oua in exces, pana cand acestea sunt complet epuizate.

In ultimii ani, a existat o mare selectie de furaje sub forma de pelete (kibble) pentru papagali disponibila pe piata. Avantajul acestui tip de hrana este ca nu mai pot fi selectivi si, prin urmare, obtin toti nutrientii necesari. In plus, nu mai este necesara prepararea unor retete complicate.

Unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii nu hranesc pelete este faptul ca pasarea refuza acest tip de hrana si comutarea este dificila. Cu o comutare controlata (vezi programul in partea din spate a acestui document) si un proprietar motivat fiecare pasare poate face tranzitia de la seminte la pelete.

Nota: Daca pasarea dvs. este bolnava, nu este intelept sa incepeti tranzitia. In primul rand pasarea trebuie stabilizata; numai atunci cand pasarea se simte mai bine poate fi initiata trecerea la o alimentare completa.

Puteti adauga o cantitate foarte mica din mancarea noua la mancarea veche, astfel incat pasarea dvs. sa se poate obisnui cu ea. Daca pasarea dvs. este prea bolnava pentru a manca independent, aceasta trebuie sustinuta fortat (de exemplu, formula Juvenile pentru recuperare de la Harrison’s sau Emeraid IC Omnivore de la Lafeber).

Inlocuiti semintele cu pelete

Principalul risc in a inlocui un furaj cu un altul este ca pasarea nu vrea sa manance noua hrana si, prin urmare, va pierde prea mult in greutate. Exista mai multe moduri in care va puteti obisnui treptat pasarea. Va rugam sa retineti ca, pe langa aportul de alimente, trebuie sa se tina cont si de comportamentul si starea generala, scaunul (cantitatea si culoarea) si greutatea pasarii! In cazul modificarii oricarora dintre cele mentionate mai sus INTOTDEAUNA contactati medicul veterinar „de specialitate”.
  • pasarea a pierdut mai mult de 10% din greutatea corporala intr-o perioada scurta (24-48 ore);
  • este prezent foarte putin scaun in colivie;
  • scaune colorate in mod ciudat: verde stralucitor sau negru / foarte inchis;
  • pasarea devine apatica (letargica) sau slabita.

Nevoile nutritive ale unui papagal

Dieta zilnica a unui papagal de talie mare ar trebui sa fie constituita in proportie de 80% din hrana completa (peletata), restul de 20% poate fi reprezenta de un mix de seminte sau de „masa in familie”, intercalate cu fructe si legume proaspete. Pentru pasarile de talie mica, aceasta poate consta din aproximativ 50% pelete si 50% hrana variata, oferite, desigur, la cerere. Pentru papagalii nobili raportul este usor diferit, deoarece sunt cu precadere consumatori de fructe. Raportul de alimentare este de 60% hrana peletata si 40% variata / fructe.

Nisip, pietricele si alte granule

Multi papagali consuma pietricele/granule pentru a favoriza macinarea hranei in pipota. Exista 2 tipuri de granulatie pe piata, nisipul sau gritul si scoicile pisate. Gritul nu este digerat la nivel gastrointestinal si contribuie la macinarea semintelor, insa din moment ce papagalii isi decojesc semintele – spre deosebire, de exemplu, de porumbei si pui – nu au nevoie de pietris pentru stomac. Pe de alta parte, scoicile pisate nu ajuta la macinarea semintelor, dar poate fi o sursa buna de calciu. Pentru pasarile cu o nevoie crescuta de calciu (de exemplu, pasari in crestere sau in perioada de ouat) sau pasari care nu obtin o mancare completa, acestea din urma pot fi oferite ca supliment pentru a ajuta la prevenirea deficitelor.

Ce nu poate manca pasarica mea?

Tipul de Toxic Simptome / Riscuri Cotactati medicul pentru:
Samburi de mar Cianura Exitus Consult
Avocado Persin Dificultati in respiratie dupa aproximativ 12 ore de la ingestie, moarte in 1-2 zile Cat mai urgent
Ciocolata Teobromina si cafeina Hiperacitvitate, tahicardie, tremuraturi, convulsii, moarte Imediat, tipul de ciocolata va influenta manifestarile si rapiditatea instalarii acestora
Samburi de fructe Cianura Exitus Consult
Usturoi Toxic în forma concentrată (exemplu granule, pulbere) Exitus Consult
Tataneasca Afectare hepatica Consult
Produse cu inlocuitor de zahar Xylitol Hipoglicemie, afectare hepatica la caini si pasari Consult
Ceapa Toxic în formele concentrate (ex. în cuburile pentru supe şi ciorbe) Exitus Consult
Excese de (Sara, Zahar si Grasimi „Boli nobile” sau de „prea-bine”: guta, ateroscleroza, obezitate Plan dietetic, sfaturi nutritionale

La ce alimente trebuie sa acord mai multa atentie?

 ProblemeRiscuriEste nevoie sa contactezi medicul?
CartofiFamilia solanacee;
Potential toxic
„Fructul” este comestibil, dar
planta este toxica (germeni,
frunze, flori)
O cantitate mica de cartof
gatit (fiert, copt) ar putea fi
sigura
VanataFamilia solanacee;
Potential toxic
„Fructul” este comestibil, dar
planta este toxica (germeni,
frunze, flori)
 
Rosii si gogoneleFamilia solanacee;
Potential toxic
„Fructul” este comestibil, dar
planta este toxica (germeni,
frunze, flori)
 
Produse lactateDetermina diaree (pasarile
au intoleranta la lactoza)
Deshidratare, pierdere in
greutate
 
CiuperciMajoritatea sortimentelor
comestibile pentru om sunt
sigure si pentru pasari
False morel (Gyromitra) este
TOXICA
Daca nu sunteti sigur/a de
tipul ciupercii mai bine evitati
administrarea
Ardei grasFamilia solanacee;
Potential toxic
„Fructul” este comestibil, dar
planta este toxica (germeni,
frunze, flori)
 
ArahideDezvoltare de ciuperci
producatoare de aflatoxine
Intoxicaţia cu ciuperca în sine,
cu spori sau grăsimile
consecutiv administrării în exces
Arahidele pentru consum
uman au risc scazut, dar este
de preferat sa le evitati (pot
determina oboseala)
RubarbaOxalati in frunzePot determina afectiuni renale 

Trecerea la hrana peletata

Exista multe moduri diferite de a obisnui o pasare cu un alt aliment. In cele ce urmeaza veti gasi o descriere a mai multor metode utilizate frecvent. Trecerea treptata cu implicarea directa a pasarii este de preferat, insa procesul de tranzitie este unul individual! Prin urmare, consultati medicul dumneavoastra de specialitate / pasari care metoda este cea mai potrivita.
Metoda 1: Obisnuirea treptata
Este posibil sa amestecati peletele cu seminte: incepeti cu o cantitate mica de pelete pe care o adaugati la furaj, si pe care o cresteti progresiv. Gasiti un program complet de tranzitie in randurile urmatoare.

Metoda 2: Fiti creativ cu pelete
Puteti oferi un castron cu mancarea noua (peletata) in varful coliviei . Pasarea nu poate selecta hrana oferita, in plus, le puteti face mai atractive, umezindu-le cu putin suc de fructe sau sirop (nu inmuiate, ci doar umezite!), sau le puteti zdrobi, iar cu putin unt de arahide formati o mingiuta/chifteluta. Daca nu va plac aceste produse, atunci puteti folosi alte bauturi sau suplimente care ii plac pasarii astfel incat sa incurajati consumul.
Daca peletele inmuiate sau amestecate sunt consumate bine, cresteti treptat cantitatea reducand in acelasi timp umiditatea sau gradul de zdrobire al acestora.

Metoda 3: Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei
Indepartati de cu seara hrana cu care este obisnuita pasarea, astfel incat sa existe si o motivatie pentru a consuma noul aliment. Daca peletele nu sunt atinse, dati din nou mixul de seminte (hrana veche) seara. Puteti adauga pelete zdrobite la furajul vechi.

Metoda 4: Eu mananc ceea ce mananci si tu (Monkey sees Monkey does…sau Polly)
O alta metoda este sa inoculati pasarii ideea ca ceea ce ii oferiti este placut si pentru Dvs., ducand hrana la gura si prefacandu-va ca va place. Multe pasari sunt stimulate astfel de ideea unei „recompense dulci”. Puneti alimente asemanatoare peletelor (de ex. bucati de nuca) pe care sa le consumati impreuna cu pasarea, acesteia oferindu-i insa peletele.

Metoda 5: Metoda Totul sau Nimic
Trecerea brusca este o metoda pe care NU o incurajam. Acesta metoda este posibila, DAR necesita monitorizarea continua si stricta. O schimbare riguroasa ca aceasta, trebuie pusa atent in balanta, verificand permanent scaunul si comportamentul pasarii Dvs.

De ce un specialist din Departamentul Pasari si Animale Exotice nu are preferinte pentru o anumita marca de mancare?

Exista o selectie larga de furaje complete. Mai jos veti gasi o imagine de ansamblu. Alegeti in functie de tipul pasarii Dvs. si de preferintele de hranire ale acesteia. Unora dintre pasari le place doar un sortiment mai dulce de exemplu. Adesea, un brand are mai multe variante ale aceluaisi tip de pelete (exemplu Nutribird Originale vs. Tropicale etc.). Uneori, pasarea Dvs. poate fi, de asemenea, ceva mai sensibila la un anumit tip de pelete, dar nu si la celelalte (de exemplu scaune usor apoase).

Aproape fiecare marca are o linie completa, de la varsta de eclozare pana la varsta de adult sau pentru pasari in perioada de naparlire sau imperechere.

Exemplu: Lafeber Nutri-Berries este un sortiment sub forma de bile cu seminte decojite si pelete care sunt lipite impreuna cu un complex de minerale si vitamine. Datorita formei, pasarea va fi nevoita sa isi foloseasca ciocul pentru a ajunge la seminte. Aceasta va aduce o provoacare mentala pasarii si va incuraja comporamentul natural de cautare a hranei (foraging). Deoarece pare o bila de seminte, multe pasari accepta cu usurinta Nutri-Berries, uneori dupa o perioada de tranzitie in care bilele s-au zdrobit partial. Cantitatile recomandate sunt indicate pe ambalaj. De exemplu, un papagal Jako va manca in jur de 10-12 Nutri-Berries pe zi (depinde partial de activitatea si de mediul sau de viata!).

Nutri-Berries este un aliment complet si, prin urmare, este potrivit ca hrana de baza pentru un papagal.

Exista diferite gusturi si dimensiuni pentru diferitele specii de pasari disponibile pe piata. Bile mai mici pentru parakeet si diferite arome – de exemplu cu fructe uscate („tropicale”) sau legume uscate („Garden Veggie “,” El Paso “etc.).

Program de tranzitie de la seminte la peleti

• Cantariti pasarea zilnic pe un cantar de bucatarie, notati greutatea in grame! Nu uitati sa setati in prealabil scala la 0 (tara)!
• Cantariti zilnic cantitatea totala de hrana pe care o oferiti si ce ramane, daca este cazul. Diferenta dintre cele doua este aportul de furaje pe zi. Daca tineti aceasta evidenta timp de aproximativ 1 saptamana, calculand media, vei sti care este consumul mediu de furaje pe zi.
• Acest aport mediu de hrana pe zi reprezinta „cantitatea exacta” a furajului actual/original (mixul de seminte) pe care trebuie sa o oferiti pasarii zilnic. Verificati daca aceasta este intr-adevar cea corecta oferind-o timp de cateva zile si verificati daca greutatea pasarii ramane stabila in aceasta perioada, iar cantitatea de mancarea se consuma complet.
• Daca acesta este cazul, puteti incepe tranzitia pasarii pentru a o obisnui cu noua hrana (pelete) conform graficului de mai jos. Un program similar poate fi urmat atunci cand schimbati sotimentul de pelete.

!!! ATENTIE !!!
• Nu exista un interval de timp fix in care trebuie finalizate aceste etape: Greutatea si comportamentul alimentar al pasarii determina ritmul! Asteptati inainte de a trece la urmatoarea faza pana cand procentul de pelete este consumat bine SI greutatea ramane stabila!
• Nu oferiti suplimente, cum ar fi recompense dulci, mei pulverizat sau in ciorchine, seminte de floarea soarelui etc, in timpul perioadei de tranzitie; astfel mentineti comportamentul alimentar unilateral.
• Odata ce observati modificari ale comportamentului, apetitului sau fecalelor, sau pierderea a mai mult de 10% din greutatea pasarii: contactati medicul!
• Daca exista un stol sau un grup de pasari, este mai dificila aplicarea acestei scheme. Intr-un cuplu sau un grup, mai multe pasari dominante pot consume cantitati mai mari din alimentatia veche, astfel incat alte pasari trebuie sa se obisnuiasca relativ repede cu noua hrana. Este foarte important sa monitorizati corect toate pasarile, in special cele care sunt mai mici in ierarhie.

Program de „recrutare”:

Faza 1: determinati aportul mediu de hrana pe zi din furajul initial (seminte) si verificati daca pasarea isi pastreaza intr-adevar greutatea atunci cand dati aceasta cantitate si cantitatea este consumata in totalitate;
Faza 2: 75% din furajul initial (seminte), 25% din furajele noi (pelete);
Faza 3: 50% din furajul initial (seminte), 50% din furajele noi (pelete);
Faza 4: 25% din furajul initial (seminte), 75% din furajele noi (pelete);
Faza 5: 100% din furajele noi (peletele);
Pasii pot fi, de asemenea, facuti in cantitati mai mici, la 10% in loc de 25%. Puteti discuta cu medicul dumneavoastra de pasari care este cel mai bun plan, pas cu pas pentru dumneavoastra si pasarea dvs.

Pe ultima pagina gasiti exemplificata „Fisa de monitorizare”

Cand trebuie sa contactati de urgenta medicul veterinar?

– pasarea a pierdut mai mult de 10% din greutatea corporala intr-o perioada scurta (24-48 ore);
– cantitate mica de dejectii;
– scaune colorate ciudat; verde stralucitor sau negru / foarte inchis;
– pasarea devine letargica sau slabita.

Exemple de hrana peletata:

Lafeber Bird Foods
Producator: Lafeber Company, SUA
Furnizor: disponibil online (Avonturia)
Informatii: Mancare peletata, echilibrata nutritional si conservata in mod natural, continut echilibrat de Omega 3 si 6, aromata natural cu melasa, usor de hranit.
https://lafeber.com/
Harrison’s Bird Foods
Producător: HBD International, SUA
Furnizor: Clinici Veterinare și online
Informații: Acest furaj se încadrează în categoria alimentelor naturale, conținutul este pregătit cu surse ce provin de pe terenuri unde nu se folosesc pesticide și cunoscute că nu conțin metale grele în pământ. Aceste produse nu conţin conservanti, prin urmare furajul trebuie păstrat la rece.
http://harrisonsbirdfoods.com/
Kaytee Exact
Producător: Kaytee, SUA
Furnizor: disponibil online
Informații: pelete dulci
http://www.kaytee.co

Micropills Fiory
Producator: Gianni Ravazzi
Furnizor: disponibil online (Avonturia)
Informatii: Linia veterinara Fiory Micropills este special creata pentru pasarile cu ciocul curbat, contine fructe si seminte invelite in fructoza ca sursa de carbohidrati. Nu sunt tari, ci maleabile.
http://www.fiory.com/prodotti/micropills.html?lang

Nutribird
Producator: Versele-Laga, Belgia
Furnizor: aproape toate magazinele de animale de companie si online
Informatii: Pelete dulci in versiune Orginale si Tropicale
https://www.versele-laga.com/en-be/nutribird/produits/

Psittacus
Producator: Psittacus Catalonia, Spania
Furnizor: disponibil online (Avonturia)
Informatii: Pelete complete cu prebiotice pe care flora intestinala le poate sintetiza, promoveaza calitatea scaunelor.
https://www.psittacus.com/

Roudybush
Producator: Roudybush, SUA
Furnizor: disponibil online
Informatii: Roudybush este lipsit de coloranti si fara adaosuri de zaharuri.
https://www.roudybush.com/

TOP’s Parrot Pellets
Producator: TOP’s Parrot Food
Furnizor: disponibil online (Avonturia)
Informatii: Pelete organice, fara alune, porumb sau soia. Fara adaos de zaharuri sau arome si ingrediente artificiale.
www.topsparrotfood.com

ZuPreem
Producator: ZuPreem, SUA
Furnizor: disponibil online
Informatii: diferite variante de pelete cu mai multe nuci, fructe, legume sau Natural.
www.zupreem.nl

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *