Dieta unui iepure sanatos

Iepurii sunt animale exclusiv ierbivore, in natura, dieta lor este compusa in principal de iarba, desi pot manca si o gama de alte vegetale incluzand frunze, ramuri si scoarta de copac. Toate aceste tipuri de mancare au un lucru in comun: au un nivel crescut de fibre, insa un nivel scazut de nutrient. Pentru a se adapta acestui mod de hranire, iepurii au evoluat un sistem digestiv specializat care poate procesa fibrele vegetale si sa extraga nutrienti aditionali din acestea ( lucru pe care majoritatea animalelor, inclusiv oamenii, nu il pot face)
Sistemul digestiv specializat al iepurelui dumneavoastra necesita ca acesta sa fie hranit cu combinatia corecta de mancaruri pentru a pastra starea de sanatate a iepurelui si functionalitatea sistemului digestiv al acestuia.

Aproximativ 80% din dieta iepurilor trebuie sa fie compusa din iarba sau fan ( iarba uscata). Restul dietei este compusa dintr-o combinatie de mancaruri proaspete ( ex. Legume sau plante) si hrana uscata comerciala (ex. Pelete ).

O dieta echilibrata trebuie sa contina cantitatea corecta de mancaruri pentru a mentine in stare de functiune normala procesul digestiv al iepurelui si pentru a ii oferi toti nutrientii de care are nevoie pentru a fi sanatos. Cel mai bun mod pentru a obtine acest lucru, ar fi sa imitam pe cat de mult posibil dieta iepurilor salbatici. Insa, acest lucru este dificil pentru marea majoritate a proprietarilor de iepuri datorita imposibilitatii de a avea o sursa continua de componente ale dietei iepurilor salbatici, asa ca substituentii pentru aceastea sunt necesari.

In salbaticie, un procent mare din dieta iepurilor este compusa dintr-un mix de ierburi. Acestea aduc un aport insemnat de fibre necesare pentru a ajuta hrana sa parcurga sistemul digestiv si sa toceasca dintii, oferind in acelas timp nutrientii necesari. In cazul iepurilor de companie, acest procent de dieta este cel mai adesea suplimentat sau inlocuit cu fan ( iarburi uscate).

Restul dietei iepurilor salbatici este compusa dintr-o combinatie de vegetale, in mare parte frunze dar si ramuri si ocazional fructe sau grane. Consumand o varietate de plante, acestia obtin necesarul de vitamine si minerale. Multi proprietari de iepuri ii hranesc ocazional cu plante salbatice, precum papadia, insa plantele cultivate precum fructele si legumele consumate de oameni reprezinta o alternativa viabila. De asemenea o fractiune din dieta iepurilor salbatici poate fi inlocuita sau suplimentata cu hrana uscata comerciala. Poate fi destul de complicat sa fie imitata varietatea de plante la care un iepure salbatic are acces, asa ca hranirea iepurilor domestici cu o portie mica de hrana uscata sub forma de pelete actioneaza ca o sursa de rezerva de nutrienti si vitamine pentru a asigura o dieta completa.

Iarba sau fanul pentru iepurii domestici

Componenta principala a dietei unui iepure ar trebui sa fie iarba proaspata sau fanul ( iarba uscata). Continutul acesteia crescut in fibre este unicul si cel mai important lucru in mentinerea sanatatii dentare si intestinale a iepurelui. Fara fibre, sistemul digestiv al iepurelui nu poate avansa bolul alimentar prin intestinele acestuia, iar dintii iepurelui, care au o crestere continua, nu se vor toci suficient si vor provoca probleme de santate datorita durerii si incapacitatii iepurelui de a se mai alimenta in continuare.

Iarba
Iarba este cel mai natural aliment pe care iepurele il poate manca. Modalitatea ideala de crestere a unui iepure de companie ar fi intr-un tarc inchis pe iarba care sa ii permita acestuia sa se miste continuu si sa aibe iarba la discretie, insa acest lucru nu este intotdeauna si cel mai practic mod de crestere pentru proprietar. Daca iepurele dumneavoastra nu are acces permanent la iarba, puteti simula acest lucru prin plantarea acesteia intr-un ghiveci sau ladita. Puteti de asemenea sa taiati iarba pentru iepure si sa o imprastiati prin cusca acestuia. Daca folositi ultima metoda enuntata, folositi foarfeci pentru a taia iarba si nu aparate de tuns iarba care datorita miscarilor acestora strivesc iarba, ceea ce o face sa fermenteze si posibil sa provoace probleme gastrointestinale iepurasului.

Daca iepurele nu este obisnuit sa consume iarba proaspata, introduceti-o treptat in dieta acestuia pentru a se obisnui cu noul aliment si sa nu provoace dereglari gastrointestinale, inainte de a ii lasa iarba la discretie.

Fanul din iarba
Datorita cantitatilor mari de iarba pe care trebuie sa le manance un iepure zilnic, rar este posibil sa avem o sursa suficienta de iarba proaspata pentru a satisface nevoile fiziologice ale iepurelui. Solutia consta in suplimentarea sau substituirea ierbii proaspete cu fanul, care este mai usor de procurat si de pastrat perioade mai lungi de timp. Fanul nu este altceva decat iarba taiata si lasata la uscat, avand aceleasi beneficii digestive si nutritionale ca si iarba proaspata.

Sunt disponibile diferite tipuri de fan; printre cele mai populare se numara : meadow ( fan de pajiste), timothy ( fan de timoftica ), orchard grass ( fan de golomat ). Oricare din aceste tipuri de fan poate fi folosit cu succes ca si baza pentru dieta iepurilor, insa nu este nevoie sa alegeti un singur tip. Amestecarea mai multor tipuri de fan ii va asigura iepurelui o varietate de arome si va egla diferentele nutritionale dintre tipurile de fan.

Fanul de ovaz/grau/orz
Ovazul, graul si orzul sunt tipuri de ierburi care sunt cultivate de regula pentru cerealele produse de acestea. Atunci cand sunt culese inainte ca semintele acestora sa se coaca, pot fi date iepurilor spre a fi consumate ca orice fan obisnuit. O data cu coacerea granelor si schimbarea culorii plantei din verde in auriu-maroniu, tulpina acestora isi pierde valorea nutritiva si poate fi folosita doar ca si culcus in forma de paie. Acestea sunt usuor de diferentiat dupa culoare, paiele sunt galbene iar fanul este verde.

Iarba uscata
Cateodata uscarea ierbii taiate este grabita in mod artificial. Acest lucru reduce ierderea de nutrienti oferindu-i o valoare nutritiva mai mare decat cea a fanului. Iarba uscata in acest mod este de regula etichetata cu „fan uscat in hambar” sau ”iarba uscata”. Procesul de uscare rapida tinde sa lase ierbii o culoare mai verde si cantitate mai mare de proteine (12-14%) decat in cazul fanului. Acest lucru nu reprezinta o problema, insa daca iepurele dumneavoastra este mai sensibil la schimbarile de dieta, introduceti-o gradual, iar iepurii supraponderali ar trebui sa o primeasca amestecata cu fan normal. Majoritatea iepurilor o percep ca fiind foarte gustoasa, asa ca poate fi o alegere buna daca iepurele dumneavoastra nu este foarte incantat sa consume fan.

Fan Alfalfa (de lucerna)
Lucerna este o leguma, nu o iarba, care este crescuta ca si nutret pentru animale. Fanul de lucerna are un nivel crescut de proteine fata de fanul de iarba, ceea ce poate duce la ingrasare daca este folosit ca si dieta principala pentru un iepure adult. De asemenea contine o cantitate mult mai mare de calciu ( 1,5% in comparatie cu fanul de iarba care contine 0,5%), asa ca este cel mai bine sa fie evitat in cazul iepurilor cu istoric de probleme legate de excesul de calciu ( ex. Pietre sau nisip vezical).

Care este tipul cel mai bun de fan pentru iepurele dumneavoastra?
Inafara de fanul de lucerna (alfalfa), toate celelalte tipuri de fan mentionate mai sus sunt adecvate pentru a face parte din dieta iepurelui ca si portiunea necesara de fan. Pentru majoritatea iepurilor variatia subtila de valori nutritionale ale tipurilor de fan nu are un impact cat sa faca o diferenta. Cel mai bun fan pentru iepurele dumneavoastra este cel pe care el il prefera. Daca iepurele umneavoastra nu este prea mofturos, atunci amestecul de ierburi si fanuri ii va oferi o varietate de arome si va egala diferentele de vitamine si minerale dintre tipurile de ierburi. De asemenea acesta va fi mai putin indispus daca una dintre marcile de fan va deveni mai greu de procurat.

De unde cumparam fanul?
Sunt doua posibilitati de achizitionare a fanului, fie sub forma de baloti de la ferme/grajduri/magazine specializate/internet , fie sub forma ambalata de la magazine si pet shop-uri specializate. Daca dispuneti de spatiul necesar de depozitare sau de mai multi iepurasi de hranit, achizitionarea de fan sub forma de baloti este in general o metoda mult mai ieftina si puteti gasi fan de aceasi calitate ca si cel ambalat din petshop-uri. In cazul fanului ambalat, veti plati si pentru brand, abalaj, transport si taxa de retailer, insa poate fi mai usor de procurat iar randurile de cunoscute fac si controlul calitatii pentru a asigura consistenta acestuia.

Indiferent de metoda aleasa, va trebui sa verificati calitatea fanului pe care il cumparati. De indata ce veti incepe sa cumparati fan veti observa ca exista o variatie in culori si texturi. Atat aspectul cat si valoarea nutritiva a fanului variaza in functie de tipul de iarba din care provine, cand a fost taiat si cat timp a fost depozitat. Acest lucru inseamna ca poate exista o variatie intre loturi si tipurile de fan. Astfel este posibil sa fie nevoie sa cautati pana veti gasi un fan calitativ deoarece unii baloti pot fi prea vechi sau de calitate proasta sau unele pachete ambalate din petshop-uri pot fi foarte prafuite, maronii si neatractive.

Fanul de calitate trebuie sa fie verde, sa aibe un miros dulceag nu mucegait, sa nu aibe mult praf sau sa fie umed. Cu cat este fanul mai verde, cu atat este mai apropriat de iarba din punct de vedere nutritiv. Fanul cu cat este mai maroniu, cu atat va contine mai multe fibre si mai putini nutrienti.

Ce cantitate de fan trebuie sa manance un iepure zilnic?
Iepurii trebuie sa aibe acces la fan toata ziua, zi de zi. Va trebui sa monitorizati obiceiurile alimentare ale iepurelui dumneavoastra pentru a putea aproxima cantitatea de fan pe care sa i-o puneti la dispozitie zilnic pentru a avea o aprovizionare constanta. In principiu, un iepure ar trebui sa manance o portie de iarba sau fan aproximativ de acelasi volum ca si corpul sau zilnic.

Cum incurajam iepurele sa consume fan?
In ciuda imporantei lui in dieta, multi iepuri sunt retivi atunci cand vine vorba sa manance fan. Acest lucru se datoreaza faptului ca au disponibile variante de mancare mult mai gustoase, insa mai putin sanatoase, lucru ce poate duce la dezvoltarea de obiceiuri alimentare proaste mai ales in cazul iepurilor tineri, ce mai apoi pot fi greu de schimbat o data cu inaintarea in varsta. Lipsa fanului din dieta este un factor major in dezvoltarea de probleme dentare si boli asociate tractului digestiv. Puteti sa incurajati iepurele dumneavoastra sa manance fan folosindu-va de urmatoarele sfaturi:

1. Reduceti cantitatea de hrana uscata sau peletata. Unele mancaruri sunt mai gustoase decat fanul insa, la fel ca si oamenii, iepurii au nevoie de o dieta echilibrata nu doar de mancarurile care au gustul cel mai bun. Daca iepurele dumneavoastra are hrana peletata la discretie nu va avea niciun motiv sa manance fan. E ca si cum i-ati pune unui copil in fata o prajitura si o portie de legume si l-ati lasa sa aleaga.

2. Oferiti un fan mai gustos. Nu toate tipurile de fan sunt la fel; acesta este de feluri diferite si arome. Incercati tipuri diferite de fan pana gasiti tipul pe care iepurele dumneavoastra il prefera. Aveti grija ca acesta sa fie de calitate si sa fie pastrat in conditii corespunzatoare. Daca iepurele dumneavoastra nu agreeaza fanul, incercati cu iarba proaspata.

3. Iepurii sunt mai predispusi sa manance fan daca il au la indemana atunci cand le este foame. Foarte des iepurii prefera sa manance in timp ce isi folosec litiera sau se odhinesc, asa ca puteti pune fan in aproprierea acelor zone. Este posibil sa fie nevoie sa experimentati putin pana descoperiti zona in care iepurele dumneavoastra prefera sa aibe fanul.

4. Incorporati fanul in diverse jucarii. Unii iepuri nu percep fanul ca si mancare. Incorporand fanul in diverse activitati care il incurajeaza pe iepure sa traga, sa muste, si sa mestece din fan poate ajuta ca acesta sa inceapa sa guste si sa rontaie din el. De exemplu incercati sa blocati un tunel sau o casuta cu fan ca iepurele sa fie nevoit sa il scoata de acolo pentru a trece.

5. Asociati fanul cu mancarea pe care o prefera iepurele dumneavoastra. Incercati sa amestecati hrana uscata, fructele, iarba proaspata in fan in asa fel incat iepurele sa fie nevoit sa scormoneasca prin el pentru a gasi mancarea. Cat va cauta mancarea, iepurele poate manca accidental niste fan si sa realizeze ca nu are un gust atat de rau.

Echipa ExoticVet va multumeste pentru increderea acordata!

Plantele proaspete asigura in dieta iepurelui un aport substantial de vitamine, minerale si alti nutrienti pe langa fibrele necesare pentru acestia. De asemenea acestea fac ca dieta iepurilor sa fie mult mai interesanta pentru acestia prin aportul suplimentar de arome si texturi diferite.

Diferite tipuri de plante, legume si fructe sunt potrivite pentru a fi adaugate in dieta unui iepure. Unele dintre acestea pot fi oferite zilnic, in timp ce altele bogate in zaharuri si amidon ar trebui sa reprezinte doar o gustare ocazionala.
Fructe si legume
Probleme Riscuri
Bulbi Ceapa, usturoi, praz Evitati astfel de alimente, deoarece de regula sunt toxice sau contin o cantitate mare de amidon
Tuberculi Cartofi
Seminte Mazare, fasole, linte
Radacinoase Morcov, pastarnac, ridiche, sfecla Aceste parti din plante stocheaza de regula sursele energetice, si au concentratii mari de zaharuri, asa ca ar trebui sa constituie o parte mai mica din dieta
Fructe Castravete, ardei, dovleac, mar, dovleac placintar, afine, capsune, zmeura, pere, ananas, tomate ( fara frunze)
Tulpini Telina, brocoli, radacina de patrunjel Partile verzi din plante sunt cele mai bune spre a fi consumate de catre iepuri; au o cantitate scazuta de calorii si mare de fibre
Frunze Spanac, frunze de morcov, frunze de brocoli, frunze de zmeura, frunze de capsuni, varza de ridiche, valeriana, papadie, baby spanac, rucola
Flori Cap de broccoli/conopida
Seminte Chiar daca majoritatea semintelor ce pot fi consumate de catre oameni nu sunt toxice pentru iepuri, acestea nu sunt recomandate datorita continutului foarte mare de grasimi si carbohidrati care pot da probleme de sanatate pe termnen lung

Schema interventiilor profilactice

Tipul Interventiei Prosul Utilizat Interval
Vaccinare contra Bolii Hemoragice si a Mixomatozei Myxohemoragivac Erevac Prima administrare la varsta de 12 saptamani Apoi la 14 saptamani. Apoi rapel la 6 luni
Vaccinare antirabica Nobivac Rabies Nu este cazul la rozatoare
Deparazitare externa Advantage cat <4kg Administrare la fiecare 28 zile
Consultatie de rutina Anual pana la varsta de 4 ani, apoi la fiecare 6 luni
Sterilizare chirurgicala Pentru a preveni aparitia tumorilor uterine la iepuroaice si pentru a reduce mirosul urinii si comportamentul agresiv sexual la mascul
Analize biochimice si hematologice Anual pana la varsta de 4 ani Apoi la fiecare 6 luni
Serologie Encephalitozoon cuniculi O singura data in viata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *