Informatii cu privire la interventiile chirurgicale la rozatoare

Acest ghid are ca scop sa vina in ajutorul proprietariilor de iepuri si alte rozatoare (Porcusori de Guineea, Chinchille, Veverite Degu, etc.) in cazul in care companionul lor va necesita o interventie chirurgicala de orice natura.

In cadrul clinicii noastre, de-a lungul anilor in urma experientei acumulate de catre personalul nostru in tratarea animalelor exotice si a nenumaratelor cursuri de perfectionare si schimburi de experienta efectuate in domeniu, s-a stabilit un protocol clar cu privire la orice interventie chirurgicala pentru a veni in ajutorul blanosilor nostrii si pentru a incerca sa facem aceste proceduri cat mai sigure posibil pentru ei.

Absolut orice interventie chirurgicala va fi precedata inaintea programarii acesteia de o consultatie efectuata de medicul chirurg in care acesta va va explica in ce consta procedura chirurgicala, ce protocol post-operator va urma animalul dumneavoastra, care sunt avantajele si dezavantajele procedurii chirurgicale, ce va trebui dumneavoastra sa faceti dupa interventia chirurgicala si care este media de recuperare a animalului dupa o astfel de interventie.

In ziua interventiei chirurgicale, animalul va fi adus in cadrul clinicii in intervalul orar 09:15 – 10:30 unde va ramane internat peste zi. Ideal este ca animalul sa fie adus intr-o cusca de transport, pe fundul careia sa fie un asternut curat si usor de schimbat ( ex. Pet Pad , Aleza , Prosop, Fleece ), in niciun caz asternuturi ce se pot imprastia sau lipi de plaga ( precum peletele sau talasul ), cat si sa aibe atasat la cusca un recipient cu apa si unul cu mancare.

Iepurii si rozatoarele datorita inabilitatii fiziologice de a vomita, nu necesita post inaintea anesteziilor, fiind chiar recomandat ca acestia sa primeasca mancare si apa pana inainte sa intre in sala de chirurgie.

Dupa internarea in clinica, animalutului dumneavoastra ii se va monta un cateter intravenos (o branula la nivelul urechii la iepure si la nivelul membrului la alte rozatoare) pentru a facilita administrarea de fluide si medicamente si i se va recolta sange pentru efectuarea analizelor minime bligatorii inaintea oricarei interventii chirurgicale (glicemie, proteine totale, enzime hepatice si renale).

In urma rezultatelor analizelor de sange si a unui nou consult efectuat de catre medicul anestezist (in care animalul va fi cantarit, i se va lua temperatura corporala si tensiune arteriala, va fi ascultat cardio-pulmonar si ii vor fi evaluate functiile vitale) se va stabili daca animalul dumneavoastra este apt pentru a fi supus unei anestezii generale.

Riscul anestezic de deces in cazul animalelor sanatoase este considerat de 1% in cazul iepurilor, 2,3% in cazul Porcusorilor de Guineea , 3% in cazul Chinchilelor , 3,5% in cazul Veveritelor Degu si pana in 4-5% pentru restul rozatoarelor.

Dupa primirea undei verzi din partea medicului anestezist, animalutului ii va fi administrat o combinatie de sedative si analgezice injectabile care vor permite intubarea acestuia si conectarea la aparatul de anestezie inhalatorie, urmand ca acesta sa fie monitorizat pe tot parcursul anesteziei si interventiei chirurgicale.

Animalul va fi tuns la piele pe suprafata de corp unde va urma sa aibe loc interventia chirurgicala si dezinfectat riguros cu substante ce pot modifica culoarea pielii in acea zona pentru cateva zile.

In urma interventiei chirurgicale, animalutul dumneavoastra va ramane sub observatie pana la ora 20:00-20:30 pentru a ne asigura ca acesta se trezeste corespunzator din anestezie si nu apar alte complicatii in acest proces.

Din prima seara de cand ajunge acasa, este ideal ca animalul sa inceapa sa manance singur cat mai repede, iar daca acesta refuza sa faca acest lucru, va fi hranit fortat cu inlocuit

Echipa Exotic Vet Center va multumeste pentru increderea acordata !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *