Recomandari pentru un Piton Regal sanatos

Pitonii regali pot fi considerati companioni cu durata lunga de viata atunci cand atentia pentru conditiile de crestere este luata in serios, in special temperatura si umiditatea. Vizitele regulate la medicul veterinar in vederea consultului general si a examenelor coproparazitologice, precum si la observarea precoce a diverselor probleme vor asigura longevitatea si bunastarea companionului dumneavoastra.

Pitonul Regal

Sau Pitonul bila (Python regius) este un sarpe de dimensiuni mici, atractiv si bland, ce provine din vestul si centrul vestic al Africii. Acesti pitoni nocturni prefera zonele mixte de vegetatie si copaci (savana) ca habitat.

Pe parcursul zilei prefera sa se ascunda in scorburi sau vizuinele rozatoarelor. In captivitate, acest comportament secretos este manifestat in accesoriile destinate ascunderii. Atunci cand se simt incoltiti, se incolacesc ca intr-o bila, de unde si denumirea sarpelui.

Pitonii regali din salbaticie sunt considerati o specie in pericol datorita distructiei habitatului dar si a colectionarilor de animale, de piei de sarpe sau pentru consum. Pentru exportul in afara Africii este nevoie de acte speciale.

La ce sa te astepti de la Pitonul tau regal:

Serpii nu reactioneaza fata de stapani precum cainii sau pisicile, in general preferand sa fie lasati singuri, iar Pitonii regali sunt exemplare extrem de timide. Deoarece sunt de dimensiuni mici si docili par sa fie o optiune potrivita pentru incepatori, cu toate acestea, proprietarii trebuie sa se astepte la un apetit capricios, paraziti si alte probleme secundare de sanatate, de aceea este indicat sa achizitioneze exemplare eclozate si crescute in captivitate, cu un apetit constant, dovedit. Un sarpe speriat ar putea misca din coada frenetic, sa sasaie sau chiar sa muste.

Detineti un mascul sau o femela?

Pitonii regali sunt dificil de sexat. De obicei masculii au coada mai groasa iar apendicii anali sunt mai curbati. Pentru determinarea sexului se utilizeaza o sonda special conceputa.

Cu ce si cand sa va hraniti Pitonul regal?

Pitonii regali se hranesc noaptea, odata la 7-10 zile in primii 2-3 ani, apoi odata la 2 saptamani. O hrana potrivita ca marime este indicat a fi oferita la fiecare masa – nu mai mare decat diametrul corpului la mijlocul lungimii sarpelui. Pitonii regali sunt serpi constrictori, aceasta inseamna ca se incolacesc in jurul prazii pentru a o sufoca. Hrana tranchilizata sau eutanasiata in prealabil (congelata si decongelata) este indicat a fi oferita pentru a preveni vatamarea sarpelui.
Soarecii tineri sunt optiunea ideala pentru inceput, marind gradual dimensiunea acestora pana la soarecii adulti. Pe masura ce creste sarpele, soriceii pot fi inlocuiti cu sobolani mici.

Frecventa cu care va defeca depinde de cantitatea de hrana primita si varsta sarpelui, dar nu ar trebui sa fie mai rar de 1-2 defecari lunare.

Recomandari pentru amenajarea terariului:

Terariul trebuie sa fie bine inchis pentru a preveni evadarea, de dimensiuni potrivite pentru dimensiunea companionului. Indivizii nou eclozati au nevoie de dimensiuni de 50×25 cm, tineretul 60×30 cm, iar adultii de 90×30 cm ale terariului. Lungimea minima a acestuia reprezinta cel putin 2/3 din lungimea sarpelui. Un terariu potrivit este unul special creat pentru tinerea serpilor, care include un plafon fix sau cu balamale. Cate o zona intunecata in ambele capete ale terariului (zona calda si zona rece) in care sarpele sa se ascunda la nivelul asternutului sunt necesare, astfel incat acesta sa nu fie nevoit sa aleaga intre caldura si siguranta. Deoarece pitonii regali sunt vietati nocturne, sursa de lumina UVB nu este necesara.

Serpii nu sunt animale sociabile, de aceea nu este indicat sa tineti mai multe exemplare impreuna deoarece s-ar putea sa provocati mai mult stres.

Temperatura si umiditatea: O temperatura potrivita este chiar mai importanta decat aspectul terariului pentru a mentine bunastarea sarpelui. Temperatura camerei nu reprezinta temperatura optima pentru procesul de digestie si sanatatea serpilor. Caldura poate fi asigurata cu ajutorul “heating padurilor” sau a becurilor incandescente fara a oferi acces direct sarpelui la acestea. Unul dintre capetele terariului trebuie sa asigure temperaturi mai mari, pentru “basking” (incalzire) – 27-29°C, chiar 32- 33°C, in timp ce capatul opus va reprezenta zona rece cu temperaturi care sa nu scada sub 24°C.

Umiditatea potrivita va ajuta la naparliri corespunzatoare. Desi umiditatea optima ar trebui sa fie mentinuta intre 60 si 80% aceasta este greu de realizat, in special in zilele secetoase sau uscate. Alternativa este sa asigurati o cutie pentru naparlire (o cutie de tip caserola inchisa cu capetele opuse gaurite). Muschi de tip Sphagnum umezit sau prosoape de hartie umezite, plasate in cutia de naparlire vor fi o sursa suplimentara pentru mentinerea umiditatii. Serpii tineri ar trebui sa naparleasca odata la 4-6 saptamani, in timp ce adultii naparlesc de cateva ori pe an.

Ce va urmari medicul veterinar la examenul clinic:

  • Piele integra, ferma si lipsita de remanente in urma naparlirii;
  • Activ si atent la mediul inconjurator;
  • Zona de ventilare curata Nari lipsite de bule sau secretii;
  • Limba care sa cerceteze imprejurimile in timpul manipularii sarpelui;
  • Ochi limpezi;
  • Forma corpului sa fie rotunda si nu triunghiulara;
  • Strangere ferma, dar blanda a mainii pe parcursul consultului.
  • Statistici vitale:

    • Lungime la maturitate 90 – 120 cm;
    • Greutatea corporala depinde de varsta si lungimea animalului;
    • Atingerea maturitatii sexuale la 3-5 ani;
    • Speranta maxima de viata 30-40 de ani;
    • Speranta de viata in captivitate 20-30 de ani.
    Atentie!
    Majoritatea, daca nu toate reptilele sunt rezervor de Salmonella spp. la nivelul tractului digestiv, bacteriile fiind eliminate intermitent sau constant in materiile lor fecale, de aceea nu sunt companioni potriviti pentru copiii foarte mici sau cei cu un sistem imunitar compromis. Regulile stricte de igiena trebuie respectate in cazul manipularii reptilelor, inclusiv a Pitonilor regali.

    Comments(02)

    1. David Parker

      Just remember that responsible pet ownership starts with regular visits to the veterinarian. Given their shorter-than-human lifespan, your pet should be getting a checkup at least once a year.

      Reply
      • Farrel Collins

        Soon after welcoming your new pet into home, schedule an immunization appointment. Talk to your vet regarding details.

        Reply

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *